Inapoi la pagina precedenta

PARTICULARITATI ALE IMPLEMENTARII

 

Particularitati ale implementarii proiectului

Creeaza-ti propriul loc de munca

in regiunea de Nord Est

Parte a provinciei istorice Moldova, Regiunea nord-estica a Romaniei este o zona in care istoria, cultura si traditia sunt prezente si completeaza mediul natural, deosebit de atragator. Ea a fost multa vreme considerata o zona indepartata si misterioasa a Europei, astazi fiind granita estica a Uniunii Europene si a NATO.

Regiunea Nord-Est detine o populatie majoritara concentrata in zona rurala; ponderea populatiei ocupate in agricultura este foarte ridicata - 39,43% (superioara celei nationale cu 28,22%). Din total populatie ocupata in agricultura la nivel national, 20,22% provine din Regiunea Nord-Est.

Desi aceasta Regiune detine o mare suprafata de teren agricol (14,47% ) din suprafata agricola totala a tarii, aceasta resursa nu poate fi eficient valorificata, productivitatea fiind scazuta la toate tipurile de culturi, datorita influentei urmatorilor factori: calitatea terenului, cu o diversificatie pronuntata, alternanta categoriilor de sol, fragmentarea acestora, in comparatie cu alte unitati de suprafata similare din tara; forta de munca imbatranita (mai mult de 28% din populatia rurala are peste 60 ani), iar tineretul migreaza catre centrele urbane); gradul mare de saracie a proprietarilor care intampina mari dificultati in realizarea culturilor si cresterea animalelor; lipsa capitalului pentru restructurarea si modernizarea agriculturii; instabilitatea si eroziunea solului, numeroasele alunecari de teren.

Proiectul “Creeaza-ti propriu loc de munca” este un proiect generos din punct de vedere al obiectivelor propuse:

  • sa dezvolte durabil zonele rurale prin infiintarea unor organizatii viabile ce emerg in crearea de noi locuri de munca si asigurarea sustenabilitatii zonelor rurale pe termen mediu si lung
  • sa contribuie la cresterea ratei de ocupare in zonele rurale prin incurajarea demararii propriilor afacerilor in activitati non-agricole si implicit cresterea numarului de locuri de munca a fost bine primit in Regiunea de Nord-Est.

Activitatile desfasurate pana in prezent in cadrul proiectului sunt urmatoarele: informare si publicitate, efectuare de studii de teren pentru stabilirea indicatorilor de studiu, promovarea in permanenta a culturii antreprenoriale, recrutare si selectie a grupului tinta, participarea la seminarul “Transfer de experienta si bune practici internationale”, organizat la ÖSB Consulting GmbH Austria si derularea atelierelor de afaceri.

Grupul tinta in zona de Nord-Est este format din 140 persoane (cu 20 mai multe decat ne-am propus initial), din 2 judete - Neamt si Bacau - reprezentand 9 comune.

Am desfasurat un numar de 26 ateliere idei de afaceri. In cadrul acestora participantii si-au propus sa dezvolte o afacere pe care ulterior, in cadrul programului de training, sa o materializeze intr-un plan de afaceri.

Marea majoritatea acestor idei au fost in domeniu agricol: cresterea animalelor si cultivarea terenului.

Incepand cu data de 28.11.2011 au demarat cursurile in 3 comune din judetul Neamt : Grumazesti, Pipirig si Vanatori-Neamt.

Cursurile se vor termina la sfarsitul lunii aprilie 2012.

Sper ca la sfirsitul parcurgerii celor 5 module   , cursantii sa reuseasca sa inteleaga cat mai bine activitatea de antreprenoriat si in acest mod sa se atinga obiectivul propus in cadrul proiectului “Creeaza-ti propriu loc de munca”.

 

                                                                                                                           Daniela Balan

                                                                                                            Coordonator activitati partener

                                                                                                                                   CCi Neamt

 

Ești aici: Home Proiecte Proiecte Proiect CPLM PARTICULARITATI ALE IMPLEMENTARII

CCINT este o organizaţie neguvernamentală, cu caracter autonom, care susţine interesele comunităţii de afaceri şi, în special, pe cele ale membrilor săi, în dialogul cu instituţiile statului şi organismele internaţionale. Camera acţionează pentru crearea unui mediu de afaceri stabil, coerent şi propice dezvoltării sectorului privat, unei economii de piaţă reale, durabile şi deschise spre exterior.

Newsletter CCINT

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstazi231
mod_vvisit_counterIeri1065
mod_vvisit_counterAceasta Saptamana2966
mod_vvisit_counterSaptamana Trecuta6815
mod_vvisit_counterAceasta Luna16129
mod_vvisit_counterLuna Trecuta25704
mod_vvisit_counterTotal Vizitatori1036031

Online Acum: 8
IP-ul Dumneavoastra: 54.157.81.13
,
Astazi: October 18, 2017
Threesome