Inapoi la pagina precedenta

Antreprenoriatul- posibil motor al comunităților rurale în Regiunea de Nord-Est

 

 


Antreprenoriatul- posibil motor al comunităților rurale în Regiunea de Nord-Est

 

Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, alături de Camera de Comert și Industrie Neamț, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Teleorman și ÖSB Consulting GmbH Austria implementează proiectul "POSDRU 83/5.2/S/54563 Creează-ti propriul loc de muncă!" în trei regiuni apreciate ca fiind afectate în mod deosebit de criza economică din România.

Obiectivele generale ale acestui proiect au vizat facilitarea accesului la ocupare în activități non-agricole prin dezvoltarea competențelor antreprenoriale și susținerea creșterii oportunităților de ocupare prin acordarea de sprijin și asistență viitorilor antreprenori în înființarea propriilor firme și în crearea de noi locuri de muncă.

Camera de Comerț și Industrie Neamț a desfășurat în regiunea Nord-Est activități de dezvoltare a abilităților antreprenoriale, de informare și consiliere pentru un număr de 140 de persoane din mediul rural implicate în agricultura de subzistență, aflate în căutarea unui loc de muncă și șomeri. Cu toții au primit consiliere și îndrumare în vederea înființării de societăți comerciale, fie acestea SRL-uri, întreprinderi individuale sau persoane fizice autorizate în funcție de forma și mai ales, dimensiunea pe care aceștia doresc să o dea afacerilor lor.

Atât persoanele care au participat la cursurile de dezvoltare a abilităților antreprenoriale (unul dintre cele mai apreciate module fiind cel de competențe informatice și utilizare a calculatorului), cât și cele care au beneficiat de consultanță și informare au fost extrem de încântate de cunoștințele dobândite.

Toţi participanții la aceste cursuri au absolvit examenul și au primit certificatele de absolvire însoțite de suplimentul descriptiv. Pentru majoritatea absolvenților, acesta a fost singurul curs pe care aceștia au avut posibilitatea să îl urmeze după absolvirea sistemului de învațământ obligatoriu.

Ca urmare a acestei experiențe pozitive și încurajatoare, apreciem introducerea unor politici specifice antreprenorialului - în special antreprenoriatului în mediul rural, foarte utile și benefice. Aceste politici antreprenoriale ar trebui să se adreseze atât sistemului de învățământ obligatoriu, cât și ciclului de liceu, pornind de la o dublă abordare: pe de-o parte programe de pregătire adecvate și ancorate în realitate, pe de altă parte acordarea de asistență tehnică.

Programele de pregătire antreprenorială și de asistență tehnică ar trebui să stimuleze interacțiunea între firmele deja existente și persoanele particulare pentru a face ca potențialii întreprinzatori să capete experiența ce poate fi vitală pentru dezvoltarea de afaceri de succes. În plus, se recomandă introducerea de politici care promovează formarea de echipe de întreprinzători sau grupuri de lucru. Aceste politici ar trebui de asemenea, să promoveze comunicarea între antreprenori și persoanele interesate de antreprenoriat, diseminarea de exemple de bune practici, implicarea în activități specifice antreprenorialului, precum întâlnirile de networking, prezentări de idei de afaceri, găsirea de noi contacte și parteneri.

În contextul situației actuale cu care se confruntă satul românesc, mai ales în Regiunea de Nord-Est unde 59,23% din populație locuiește în mediul rural, există prea puțină cunoaștere și informare cu privire la oportunitățile de afaceri ce se pot dezvolta aici, pornind de la valorificarea tradițiilor mestesugărești caracteristice zonei respective până la introducerea de noi tipuri de servicii care să vină în întâmpinarea nevoilor comunitații. De aceea considerăm ca susținerea antreprenorialului rural și a tuturor activităților care derivă din acesta trebuie să devină o prioritate. Antreprenoriatul trebuie să fie motorul comunităților rurale din România, lucru care nu poate duce decât la o schimbare în bine, la crearea de locuri de muncă și implicit, a normalității de care satul românesc are atâta nevoie.

 

Alina-Magda Prisăcaru

                                                        Responsabil informare și publicitate,

Partener CCI Neamt

 

Ești aici: Home Proiecte Proiecte Proiect CPLM Antreprenoriatul- posibil motor al comunităților rurale în Regiunea de Nord-Est

CCINT este o organizaţie neguvernamentală, cu caracter autonom, care susţine interesele comunităţii de afaceri şi, în special, pe cele ale membrilor săi, în dialogul cu instituţiile statului şi organismele internaţionale. Camera acţionează pentru crearea unui mediu de afaceri stabil, coerent şi propice dezvoltării sectorului privat, unei economii de piaţă reale, durabile şi deschise spre exterior.

Newsletter CCINT

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstazi232
mod_vvisit_counterIeri1065
mod_vvisit_counterAceasta Saptamana2967
mod_vvisit_counterSaptamana Trecuta6815
mod_vvisit_counterAceasta Luna16130
mod_vvisit_counterLuna Trecuta25704
mod_vvisit_counterTotal Vizitatori1036032

Online Acum: 8
IP-ul Dumneavoastra: 54.157.81.13
,
Astazi: October 18, 2017
Threesome