Inapoi la pagina precedenta

Stiri si evenimente

Clarificări MFP: Pentru sediile de firmă fără activitate sau cu activitate fără cheltuieli se plătește un impozit aferent unei locuințe

Ministerul Finanţelor Publice (MFP), prin vocea secretarului de stat Gabriel Biriş, a venit cu unele clarificări privind situația "firmelor de apartament", a persoanelor fizice autorizate (PFA) ce au sediul în propria locuință şi a profesiilor liberale. Potrivit specialistului, în aceste situaţii, dacă există un sediu fără activitate economică sau cu activitate economică fără cheltuieli înregistrate, impozitul se calculează ca pentru o locuinţă.

Secretarul de stat în MFP Gabriel Biriș a explicat joi, printr-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare Facebook, că în cazul sediilor de firmă în care nu există activitate sau activitatea este fără cheltuieli înregistrate va fi plătit un impozit aferent unei locuințe.

„În privința impozitului pe clădiri, trebuie clarificat, pentru toată lumea, care a fost intenția legiuitorului. Și anume faptul că în cazul locuințelor în care avem un sediu de firmă unde nu-i activitate sau chiar dacă e activitate nu se înregistrează cheltuieli, așa cum scrie în Codul Fiscal, impozitul datorat este cel pentru locuință și nu trebuie făcute evaluări pentru cota-parte”, a declarat Gabriel Biriș.

Totodată, secretarul de stat a menționat faptul că prevederile legate de impozitarea diferențiată în funcție de cota-parte alocată pentru desfășurarea activității sunt aplicabileși „ar fi trebuit să nu fie probleme în sensul acesta”.

„Sunt aplicabile atunci când sunt desfășurate activități și se înregistrează cheltuieli. O să clarificăm, nu e nimic de modificat aici. Credem că legea e suficient de clară. Și asta a fost intenția de la început, ca această reașezare să nu afecteze așa-numitele firme de apartament, persoanele fizice autorizate care au sediu acasă sau profesiile libere. Asta s-a dorit de la bun început”, a notat secretarul de stat în Ministerul Finanțelor.

Vă reamintim că, de la 1 ianuarie, impozitul pe locuințe se calculează în funcție de destinația acesteia (rezidențială sau nerezidențială), și nu în funcție de calitatea persoanei care deține clădirea: fizică sau juridică.

Codul fiscal stabileşte că impozitul pe clădiri se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv. Pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, datorat pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local.

 

Atenție! Până pe 31 martie, toți proprietarii cu firmă în casă trebuie să depună la Fisc o declarație pentru calculul impozitului pe locuințe

Sursa: AvocatNet.ro

Ești aici: Home Stiri si evenimente Clarificări MFP: Pentru sediile de firmă fără activitate sau cu activitate fără cheltuieli se plătește un impozit aferent unei locuințe

CCINT este o organizaţie neguvernamentală, cu caracter autonom, care susţine interesele comunităţii de afaceri şi, în special, pe cele ale membrilor săi, în dialogul cu instituţiile statului şi organismele internaţionale. Camera acţionează pentru crearea unui mediu de afaceri stabil, coerent şi propice dezvoltării sectorului privat, unei economii de piaţă reale, durabile şi deschise spre exterior.

Newsletter CCINT

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstazi231
mod_vvisit_counterIeri1065
mod_vvisit_counterAceasta Saptamana2966
mod_vvisit_counterSaptamana Trecuta6815
mod_vvisit_counterAceasta Luna16129
mod_vvisit_counterLuna Trecuta25704
mod_vvisit_counterTotal Vizitatori1036031

Online Acum: 10
IP-ul Dumneavoastra: 54.157.81.13
,
Astazi: October 18, 2017
Threesome