Inapoi la pagina precedenta

Stiri si evenimente

Întrunirea Comitetului Național ICC România – un pas important pentru relațiile economice internaționale

Bucureşti, 17 mai: Preşedintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a deschis astăzi, 17 mai 2016, la CCIR Business Center, reuniunea Comitetului Național International Chamber of Commerce (ICC) România.

În alocuţiunea sa, Preşedintele CCIR a declarat că „ICC este singura organizaţie de business la nivel internaţional care are acces direct la ONU, la OECD, la Organizaţia Mondială a Comerţului, la FMI şi dispune de o reprezentare la nivel de 130 de ţări din care, bineînţeles, fac parte Camerele de Comerţ Naţionale şi principalii actori economici”. (…) „Avem nevoie de acea diplomaţie economică, să ieşim din graniţele UE în ceea ce priveşte comerţul exterior şi avem nevoie ca firmele românești să cucerească cât mai mult din piaţa internaţională. 70% din comerţul exterior al României este către Uniunea Europeană, 15% către ţările europene non-UE şi mai rămân 15% overseas şi vreau ca, alături de subcomisiile pe care le vom înfiinţa pe domenii de activitate în ICC, să constituim un grup de însoţire a decidentului politic în misiunile economice externe astfel încât, împreună cu dânşii, să accesăm acele pieţe pe care le-am ignorat cu desăvârşire în ultimii 26 de ani”, a continuat dl. Daraban.

Consilierul prezidenţial pentru probleme economice şi mediul de afaceri, dl. Cosmin Marinescu, a susţinut că România va fi, în 2016, pe podiumul creşterii economice din Europa, cu un ritm de creştere de peste 4%, în condițiile unui foarte consistent avans al consumului, care pe primele luni s-a majorat cu circa 20% față de perioada similară din 2015. Firește, este prematur să vorbim despre schimbarea modelului de creștere economică, de la cea bazată pe exporturi, cum au stat lucrurile în 2013, la creșterea bazată pe consum din 2015 și 2016. (…) În următorii ani, pentru România este esențială consolidarea competitivității economice. În prezent, exporturile românești depășesc 40% din PIB, ceea ce înseamnă că suntem la media europeană, însă ritmul de creștere a exporturilor s-a înjumătățit, în timp ce importurile cresc, în prezent, cu un ritm accelerat, dublu decât cel al exporturilor. În aceeași ecuație a exporturilor, capitalul românesc este prezent în doar 4 firme din topul primilor 100 de exportatori”.

Dl. Costin Borc, Viceprim-ministru şi Ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, a subliniat interesul şi eforturile comune pentru a avea o diplomaţie economică ce include componenta economică într-un procent din ce în ce mai mare. „CCIR trebuie să-şi reia locul foarte important în sprijinirea mediului de afaceri, în dialogul instituţional cu administraţia şi Guvernul şi doresc din ce în ce mai mult ca la întâlnirile pe care le avem cu mediul de afaceri primul loc să fie al CCIR, fiindcă eu văd în CCIR un pilon, un partener important pentru noi în astfel de discuţii”.

La rândul său, Ministrul Afacerilor Externe, dl. Lazăr Comănescu, a susţinut că este nevoie de revigorare şi o mai bună reprezentare economică externă a României.

„Este un moment foarte important de revitalizare a unui organism, ICC România, un pas pentru deschiderea de noi oportunităţi pentru mai multă implicare, participare a României la ceea ce numim relaţii economice internaţionale. (…) Vreau să subliniez dedicaţia Preşedintelui CCIR în a se implica mult mai mult în demersuri de care România are nevoie, de consolidare a dimensiunii economice, a politicii externe româneşti. Este nevoie ca această componentă a diplomaţiei româneşti să fie mai puternică şi sunt convins că prin implicarea Comitetului Naţional ICC România aceste lucruri se vor consolida”, a mai declarat Ministrul Afacerilor Externe.

Evenimentul a fost marcat de prezenţa companiilor membre al Comitetului Național ICC România care au putut intra în contact direct cu oficiali ai autorităților naționale și ai organizațiilor internaționale.

Comitetul Național ICC România susține mediul de afaceri românesc, oferind posibilitatea de exprimare și de promovare a unor puncte de vedere privind aspectele care afectează direct sau indirect comunitatea de afaceri.

Biroul Comunicare Publică

tel. 0374474373, 0213190085, 0374474375, fax: 0213190156,

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Ești aici: Home Stiri si evenimente Întrunirea Comitetului Național ICC România – un pas important pentru relațiile economice internaționale

CCINT este o organizaţie neguvernamentală, cu caracter autonom, care susţine interesele comunităţii de afaceri şi, în special, pe cele ale membrilor săi, în dialogul cu instituţiile statului şi organismele internaţionale. Camera acţionează pentru crearea unui mediu de afaceri stabil, coerent şi propice dezvoltării sectorului privat, unei economii de piaţă reale, durabile şi deschise spre exterior.

Newsletter CCINT

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstazi626
mod_vvisit_counterIeri371
mod_vvisit_counterAceasta Saptamana997
mod_vvisit_counterSaptamana Trecuta5392
mod_vvisit_counterAceasta Luna19552
mod_vvisit_counterLuna Trecuta25704
mod_vvisit_counterTotal Vizitatori1039454

Online Acum: 14
IP-ul Dumneavoastra: 54.81.73.2
,
Astazi: October 23, 2017