Inapoi la pagina precedenta

Stiri si evenimente

Nu mai ai activitate pe firmă? Dacă nu o radiezi, riști probleme cu cazierul tău fiscal

Multe persoane au firme înființate din paleolitic și “lăsate să moară”. Nu știu dacă ați aflat, dar de câțiva ani “nu mai merge și așa”, iar orice firmă care nu a fost radiata conform procedurilor vă poate crea probleme în cazierul fiscal personal.

Lichidarea voluntară fără lichidator (denumirea ei exactă din lege fiind dizolvare și lichidare simultană, conform art. 235 din Legea societăților nr. 31/1990) este soluția cea mai simplă. Nu ai nevoie de un lichidator, dar ai nevoie de un expert contabil. Poate fi chiar expertul tău contabil cel care îndeplinește formalitățile.

De ce nu e bine să lași o firmă “să moară”

Firma nu moare singură niciodată. Nu dispare în neant, nu o șterge cineva miraculos din evidența Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Ce se întâmplă în majoritatea cazurilor este faptul ca ONRC o dizolvă din oficiu, dar nu o și radiază. Mulți confundă noțiunile acestea: dizolvare, lichidare, radiere.

Dizolvare este momentul în care societatea încetează activitatea comercială normală și marchează trecerea spre lichidare. Deci, trece într-o nouă fază a existenței, numită lichidare.

Lichidarea este faza în care activul firmei (bunurile, banii din bancă sau casă), rămase după achitarea creditorilor, se repartizează către asociați. După ce acest pas este realizat, se trece la radiere.

Radierea înseamnă încetarea existenței firmei ca persoană juridică, însemnând practic ștergerea ei din Registrul Comerțului.

Dacă lași o firmă să moară, cândva, într-o zi, îți va expira și sediul social. Când lași o firmă să moară, nu mai depui declarații, bilanțuri, practic nu te mai ocupi de ea deloc. Aceste acțiuni sau non-acțiuni au următoarele consecințe:

  • când îți expiră sediul social sau dacă nu se depune bilanțul anual, Registrul Comerțului poate să ceară din oficiu dizolvarea societății. Societatea poate rămâne așa dizolvată un timp, dar la un moment dat, în funcție de situația firmei, dacă are datorii mari la ANAF, poate cere insolvența. Sau dacă nu are datorii, poate cere lichidarea cu lichidator. Pe lângă faptul că un lichidator costă mai mult decât un expert contabil, lichidatorul este un străin pentru firma ta, un străin care nu îți știe nici specificul activității și nici motivele care te-au adus în situația actuală. Deci, te poți găsi în situația în care lichidatorul să considere că este cazul să atragă răspunderea ultimului administrator (adică a ta) pentru situația în care se află firma;
  • ANAF declară firmele care nu își depun la timp declarațiile și bilanțurile inactive. Administratorul acelei firme va “beneficia” de această mențiune în cazierul lui fiscal, drept pentru care, dacă dorește să înființeze sau să fie asociat sau administrator într-o altă firma sau ONG sau PFA, nu o să poată.

Într-un final, va trebui să rezolvați această problemă. Și când veți ajunge la această concluzie, cu siguranță vor fi trecut niște ani în care nu ați făcut niciun fel de declarație și nu ați depus niciun fel de bilanț. Dacă ați avut datorii, probabil dobânzile și penalitățile au depășit de mult timp debitul inițial. Va costa atât de mult rezolvarea încât și dacă doriți să rezolvați la un moment dat problema, nu veți putea!

Condiții de aplicare a lichidării voluntare fără lichidator

Două condiții trebuie îndeplinite pentru a putea aplica această procedura:

  • toți asociații să fie de acord cu modul de împărțire a bunurilor rămase după plata tuturor datoriilor;
  • să nu existe datorii către ANAF sau către alți creditori, care cu siguranță vor face opoziție; dacă totuși există datorii, se poate merge pe această procedura dacă exista un acord din partea creditorului privind lichidarea.

Procedura lichidării voluntare

ETAPA 1. Prima etapă este cea propriu-zisă a dizolvării și lichidării voluntare. În această etapă, mai simplă, se va depune cerere de înregistrare a mențiunii  și hotărârea AGA.

Apoi, se așteaptă 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii AGA. Aceasta se publică în Monitor într-un timp care variază între două și patru

ETAPA 2. A doua etapă, radierea, este un pic mai dificilă. Trebuie să depui:

  • Cerere de radiere;
  • Certificatul de înregistrare și certificatele constatatoare de autorizare;
  • Bilanțul de lichidare și balanța - acestea sunt întocmite de un expert contabil, care practic ține locul lichidatorului;
  • Hotărârea;
  • Certificatul de la Administrația Financiară din care rezultă că societatea nu are datorii la bugetul de stat și la contribuțiile sociale - ar fi bine să nu fie mai vechi de 30 de zile de la data depunerii actelor pentru faza 2.

 Sursa: Avocatnet.ro

 

 

Ești aici: Home Stiri si evenimente Nu mai ai activitate pe firmă? Dacă nu o radiezi, riști probleme cu cazierul tău fiscal

CCINT este o organizaţie neguvernamentală, cu caracter autonom, care susţine interesele comunităţii de afaceri şi, în special, pe cele ale membrilor săi, în dialogul cu instituţiile statului şi organismele internaţionale. Camera acţionează pentru crearea unui mediu de afaceri stabil, coerent şi propice dezvoltării sectorului privat, unei economii de piaţă reale, durabile şi deschise spre exterior.

Newsletter CCINT

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstazi11
mod_vvisit_counterIeri371
mod_vvisit_counterAceasta Saptamana382
mod_vvisit_counterSaptamana Trecuta5392
mod_vvisit_counterAceasta Luna18937
mod_vvisit_counterLuna Trecuta25704
mod_vvisit_counterTotal Vizitatori1038839

Online Acum: 11
IP-ul Dumneavoastra: 54.224.155.169
,
Astazi: October 23, 2017
Threesome