Inapoi la pagina precedenta

Stiri si evenimente

Lege promulgată: Schimbări majore la regimul PFA şi II

Persoanele fizice autorizate (PFA) și întreprinderile individuale (II) vor avea limitări atunci când vine vorba de clasele de activitate pentru care pot obține autorizație și de numărul de angajați pe care-l pot avea, în condițiile în care acum nu există asemenea restricții. Măsurile sunt incluse într-un proiect de act normativ promulgat astăzi de preşedintele României, ceea ce înseamnă că documentul mai are nevoie doar de publicarea în Monitorul Oficial pentru a se aplica. 

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale a trecut de Parlament în septembrie şi astăzi a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis, potrivit acestui anunţ al instituţiei prezidenţiale. De altfel, aprobarea prin lege este o procedură necesară pentru toate ordonanțele emise de Guvern, pentru ca acestea din urmă să-și producă în continuare efectele.

Documentul conține mai multe clarificări și modificări ale regimului persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și familiale (IF), însă cele mai importante dintre ele fac referire la PFA și II. Astfel, aceste două entități vor avea, înainte de toate, limitări în ceea ce privește numărul de clase de activitate pentru care pot obține autorizare, deși în prezent legislația nu impune așa ceva. Dacă în cazul PFA restricția va fi de maximum cinci clase de activități prevăzute de Clasificarea activităților din economia națională (CAEN), în cazul II va exista o limitare de zece clase de activități.

Apoi, atât în cazul PFA, cât și în cazul II vor exista limitări la angajare. Pentru persoanele autorizate, limita de angajați va fi stabilită la trei, astfel că „PFA poate desfășura activitățile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă, încheiat și înregistrat în condițiile legii”, așa cum prevede proiectul de lege. Referitor la II, la aceasta se vor putea încadra în muncă cel mult opt salariați („terțe persoane”). Regulile aplicabile în prezent nuconțin asemenea limitări.

Totuși, potrivit inițiativei legislative, PFA vor putea să colaboreze în continuare cu alte entități: „În scopul exercitării activității/activităților pentru care a fost autorizată, PFA poate stabili relații contractuale, în condițiile legii, cu orice persoane fizice și juridice, cu alte PFA, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activități economice (...)”. În același timp, în cazul II se vor putea încheia contracte cu persoane fizice și juridice, PFA, întreprinderi familiale, dar și cu alte II.

Cei care nu-și vor actualiza autorizările vor risca radierea

Acum că a trecut de președintele României, proiectul de lege mai trebuie doar să apară în Monitorul Oficial şi se va aplica după trecerea a 90 de zile de la data publicării sale. În acest sens, documentul prevede că, în cel mult doi ani de la intrarea sa în vigoare, PFA și II care vor avea un număr de activități ce va depăși noile limite vor fi obligate să-și modifice obiectul de activitate.

„În termen de 2 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale al căror număr de activități incluse în obiectul secundar de activitate este mai mare decât cel prevăzut la art. 16 alin. (1) (cinci clase de activități, pentru PFA -n. red.), respectiv art. 24 alin. (1) (zece clase de activități, pentru II - n. red.) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008 (...),  solicită oficiului registrului comerțului competent modificarea, în mod corespunzător, a mențiunilor din registrul comerțului referitoare la obiectul de activitate”, scrie în proiectul adoptat de către deputați.

Cu această ocazie, atât pentru PFA, cât și pentru II se va putea opta pentru schimbarea formei de organizare. Iar modificarea mențiunilor referitoare la obiectul secundar de activitate și emiterea noilor certificate de înregistrare se vor face gratuit. Totuși, trebuie subliniat că, dacă nu vor respecta termenul de doi ani, PFA și II vor fi radiate de către reprezentanții Registrului Comerțului.

„În termen de 60 de zile de la împlinirea termenului prevăzut la alin. (1) (doi ani de la intrarea în vigoare a legii - n. red.), oficiul registrului comerțului radiază, din oficiu, PFA și II care nu și-au îndeplinit obligația prevăzută la alin. (1) (modificarea obiectului de activitate -n. red.). Transferul drepturilor și obligațiile din patrimoniul de afectațiune, dacă acesta a fost constituit, potrivit legii, se realizează cu respectarea drepturilor creditorilor asupra fiecărei mase patrimoniale”, dispune propunerea legislativă.

Studenții vor putea înființa gratuit PFA sau II

Studenții care vor înființa PFA sau II nu vor fi nevoiți să plătească taxele pentru înregistrarea și autorizarea acestor entități, se arată în proiectul de lege ce urmează să apară în Monitorul Oficial. De asemenea, aceștia nu vor da bani nici pentru asistența reprezentanților Registrului Comerțului.

„Studenții care vor să înființeze o afacere proprie sunt scutiți de la plata taxelor pentru operațiunile de înregistrare și autorizare a unei PFA sau unei întreprinderi individuale prin oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale, precum și de la plata tarifelor pentru serviciile de asistență prestate de aceste oficii”, prevede documentul indicat. Concret, studenții care vor obține calitatea de titular PFA sau II vor trebui să îndeplinească trei condiții:

  • să urmeze cursurile unei instituții acreditate de învățământ superior;
  • să fie cel puțin în al doilea an de studiu și să fi promovat, la data solicitării, toate cerințele programei de învățământ a senatului instituției;
  • să aibă o vârstă sub 30 de ani.

În acest sens, la depunerea cererii de înregistrare și autorizare a funcționării PFA sau II, studenții vor avea nevoie de un document emis de instituția de învățământ superior. Este vorba, mai exact, de un act din care să reiasă că studenții urmează cursurile unei instituții acreditate de învățământ superior, că sunt cel puțin în anul II de studii și că au promovat toate cerințele programei de învățământ.

 Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie publicat în Monitorul Oficial.

Sursa: Avocatnet.ro

 

 

Ești aici: Home Stiri si evenimente Lege promulgată: Schimbări majore la regimul PFA şi II

CCINT este o organizaţie neguvernamentală, cu caracter autonom, care susţine interesele comunităţii de afaceri şi, în special, pe cele ale membrilor săi, în dialogul cu instituţiile statului şi organismele internaţionale. Camera acţionează pentru crearea unui mediu de afaceri stabil, coerent şi propice dezvoltării sectorului privat, unei economii de piaţă reale, durabile şi deschise spre exterior.

Newsletter CCINT

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstazi10
mod_vvisit_counterIeri371
mod_vvisit_counterAceasta Saptamana381
mod_vvisit_counterSaptamana Trecuta5392
mod_vvisit_counterAceasta Luna18936
mod_vvisit_counterLuna Trecuta25704
mod_vvisit_counterTotal Vizitatori1038838

Online Acum: 11
IP-ul Dumneavoastra: 54.224.155.169
,
Astazi: October 23, 2017
Threesome