Inapoi la pagina precedenta

Stiri si evenimente

Din ianuarie 2017 se aplică schimbări majore la regimul PFA şi II

Persoanele fizice autorizate (PFA) și întreprinderile individuale (II) vor avea limitări atunci când vine vorba de clasele de activitate pentru care pot obține autorizație și de numărul de angajați pe care-l pot avea, în condițiile în care acum nu există asemenea restricții. Măsurile sunt incluse într-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial, ce se va aplica de la mijlocul lunii ianuarie 2017.

Legea nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 828 din 19 octombrie 2016 și va intra în vigoare în 90 de zile de la publicare, adică în 17 ianuarie 2017. Trebuie precizat că aprobarea prin lege este o procedură necesară pentru toate ordonanțele emise de Guvern, pentru ca acestea din urmă să-și producă în continuare efectele.

Documentul conține mai multe clarificări și modificări ale regimului persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și familiale (IF), însă cele mai importante dintre ele fac referire la PFA și II. Astfel, aceste două entități vor avea, înainte de toate, limitări în ceea ce privește numărul de clase de activitate pentru care pot obține autorizare, deși în prezent legislația nu impune așa ceva. Dacă în cazul PFA restricția va fi de maximum cinci clase de activități prevăzute de Clasificarea activităților din economia națională (CAEN), în cazul II va exista o limitare de zece clase de activități.

Apoi, atât în cazul PFA, cât și în cazul II vor exista limitări la angajare. Pentru persoanele autorizate, limita de angajați va fi stabilită la trei, astfel că „PFA poate desfășura activitățile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă, încheiat și înregistrat în condițiile legii”, așa cum prevede noua lege. Referitor la II, la aceasta se vor putea încadra în muncă cel mult opt salariați („terțe persoane”). Regulile aplicabile în prezent nu conțin asemenea limitări.

Totuși, potrivit Legii nr. 182/2016, PFA vor putea să colaboreze în continuare cu alte entități:„În scopul exercitării activității/activităților pentru care a fost autorizată, PFA poate stabili relații contractuale, în condițiile legii, cu orice persoane fizice și juridice, cu alte PFA, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activități economice (...)”. În același timp, în cazul II se vor putea stabili relații contractuale cu persoane fizice și juridice, PFA, întreprinderi familiale, dar și cu alte II.

Cei care nu-și vor actualiza autorizările vor risca radierea

Așa cum am precizat deja, Legea nr. 182/2016 se va aplica după trecerea a 90 de zile de la data publicării sale, ceea ce înseamnă că intrarea în vigoare va fi pe 17 ianuarie 2017. În acest sens, documentul prevede că, în cel mult doi ani de la intrarea sa în vigoare, deci până la 17 ianuarie 2019, PFA și II care vor avea un număr de activități ce va depăși noile limite vor fi obligate să-și modifice obiectul de activitate.

„În termen de 2 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale al căror număr de activități incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel prevăzut la art. 16 alin. (1) (cinci clase de activități, pentru PFA - n. red.), respectiv art. 24 alin. (1) (zece clase de activități, pentru II - n. red.) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008 (...),  solicită oficiului registrului comerțului competent modificarea, în mod corespunzător, a mențiunilor din registrul comerțului referitoare la obiectul de activitate”, scrie în actul normativ.

Cu această ocazie, atât pentru PFA, cât și pentru II se va putea opta pentru schimbarea formei de organizare. Iar modificarea mențiunilor referitoare la obiectul de activitate și emiterea noilor certificate de înregistrare se vor face gratuit. Totuși, trebuie subliniat că, dacă nu vor respecta termenul de doi ani, PFA și II vor fi radiate de către reprezentanții Registrului Comerțului.

 

„În termen de 60 de zile de la împlinirea termenului prevăzut la alin. (1) (17 ianuarie 2019 -n. red.), oficiul registrului comerțului radiază, din oficiu, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale care nu și-au îndeplinit obligația prevăzută la alin. (1) (modificarea obiectului de activitate - n. red.). Transferul drepturilor și obligațiile din patrimoniul de afectațiune, dacă acesta a fost constituit, potrivit legii, se realizează cu respectarea drepturilor creditorilor asupra fiecărei mase patrimoniale”, dispune Legea nr. 182/2016.

Sursa: Avocatnet.ro

Ești aici: Home Stiri si evenimente Din ianuarie 2017 se aplică schimbări majore la regimul PFA şi II

CCINT este o organizaţie neguvernamentală, cu caracter autonom, care susţine interesele comunităţii de afaceri şi, în special, pe cele ale membrilor săi, în dialogul cu instituţiile statului şi organismele internaţionale. Camera acţionează pentru crearea unui mediu de afaceri stabil, coerent şi propice dezvoltării sectorului privat, unei economii de piaţă reale, durabile şi deschise spre exterior.

Newsletter CCINT

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAstazi11
mod_vvisit_counterIeri371
mod_vvisit_counterAceasta Saptamana382
mod_vvisit_counterSaptamana Trecuta5392
mod_vvisit_counterAceasta Luna18937
mod_vvisit_counterLuna Trecuta25704
mod_vvisit_counterTotal Vizitatori1038839

Online Acum: 11
IP-ul Dumneavoastra: 54.224.155.169
,
Astazi: October 23, 2017
Threesome